Share |
skannaa0001.jpg

Turistipapin päiväkirja

Kausi 2017-2018/ Pentti Kallioranta

(Edellisten kausien päiväkirjat päiväkirja-arkistossa)

Syyskausi 2017 (viikkonumeroiden mukaan uusin ylimpänä)

Viikko 52 "Ylistys, kiitos ja kunnia sinulle, rakas Isä"

Joulupäivä (maanantai) aloitti kalenteriviikon. Sunnuntai on tietysti viikon ensimmäinen päivä luomisjärjestyksessä sekä kirkon kalenterissa ja monien maiden yleisissä kalentereissakin. Kirjataan viikot nyt kuitenkin Suomen kalenterin mukaan.

Noin kolmen tunnin yöunien jälkeen jatkoin kirkollisen yleissivistykseni laajentamista menemällä läheiseen Profeetta Eliaan kirkkoon. Ortodoksinen jouluaamun liturgia oli alkanut aamuviideltä, joten menin kirkkoon vajaan puoli tuntia liturgian alkamisesta. Suuressa kirkossa oli väkeä ensin ehkä joitakin kymmeniä. Vähitellen kirkko kuitenkin täyttyi niin, että osa väestä seisoi kirkon käytävillä, siis useita satoja ihmisiä. Olisiko ollut lähes viisisataa. Tilaisuus näkyi olevan tärkeä perheillekin. Lasten kanssa vanhemmat ja isovanhemmat tulivat kirkkoon. Lapset vietiin ehtoolliselle, ihan muutaman kuukauden ikäisiä vauvojakin. Pappi jakoi ehtoollisen pienellä mutta pitkävartisella lusikalla. Ehtoollisenjako jatkui vielä, kun puoli yhdeksän aikoihin poistuin kirkosta.

Ettei kukaan nyt aiheettomasti huolestuisi turistipapin unien vähäisyydestä, mainittakoon että nukuin joulupäivän mittaan päiväunia yhteensä viisi tuntia. Kolme ynnä viisi on kahdeksan, siis suositusten mukainen vuorokautinen unen määrä.

Tapaninpäivänä patikoimme Amathus-kukkulalla ja meren rannalla. Väkeä oli melko paljon liikkeellä ulkoilemassa. Keskiviikkona pieni retki Germasogeian kylään. Kävimme hautausmaalla katsomassa hautamuistomerkkejä. Täällä niissä on vainajien valokuvia. Maallista syntymäpäivää ei hautakivissä mainita, ainoastaan kuolinpäivä, jota nimitetään myös taivaalliseksi syntymäpäiväksi. Ikä vuosina mainitaan tosin.

Kolopallossa tuli sen verran hyvä tulos, että minun epäiltiin salaa harjoitelleen joulun aikana. En onneksi sentään ykkönen ollut.

Vuoden viimeinen päivä oli sunnuntai. Kokoonnuimme kirkkoon hyvin pienellä väellä. Saatiin sadetta, joka on täällä odotettu ja kaivattu, kunnon sade. Samalla sade kuitenkin saattoi olla esteenä joillekuille, jotka olisivat muuten tulleet kirkkoon jalkaisin tai polkupyörällä. Jumalanpalveluksen aikana ei kuitenkaan enää satanut.

Luuk. 2:33-40 (Ensimmäinen sunnuntai joulusta)

Otin kirkon seimestä saarnan aikana syliini Jeesus-lasta esittävän nuken ja näytin sitä pienelle kirkkoväen joukolle. Nukella oli oikein kullanvärinen sädekehä päässä, kuin kruunu. Kun Maria ja Joosef veivät neljänkymmenen päivän ikäisen Jeesus-lapsen Jerusalemin temppeliin, varmaan tuo lapsi oli ulkonäöltään kuin kuka tahansa sen seudun lapsi. Lapsen vanhemmatkaan eivät varmaan kiinnittäneet huomiota suurimmassa osassa temppelissä olijoita. Tavallisia köyhänpuoleisia ihmisiä esikoispoikansa kanssa.

Kuitenkin Hän oli ja on koko maailman Vapahtaja. Simeon ja Hanna tunnistivat hänet Pyhän Hengen johdatuksesta.

Kuten Jeesus-lapsi oli pantu jo tuolloin koetukseksi, on hän tänäänkin koetuksena. Monet kompastuvat yrittäessään omalla järjellään päästä hänen salaisuudestaan selville. Monet nousevat ja lähtevät lapsen uskolla seuraamaan Jeesusta. Lähdethän sinäkin!

Viikko 51

Nikosiassa kävimme vähän jouluostoksilla. Näkkileipäkin kuului niihin. Glögiä löysimme myös. Kassaneiti erikseen huomautti, että tämä glögi on alkoholitonta. Niin oli tarkoituskin.

Naapurissa synttäreillä. Lauloimme joululauluja terassilla ja juttelimme monenlaisista asioista. Mukavan leppoisa tunnelma. Saimme neuvon puuroriisin löytämiseksi. Riisipussissa pitää olla teksti "glasse" (kreikkalaisin kirjaimin: gamma, lambda, alfa, sigma, sigma, epsilo). Sellainen riisi puuroutuu. Tosi on.

Perjantaina kauden viimeiset Kauneimmat Joululaulut. Menimme kanttorin ja vaimoni kanssa jo vähän toista tuntia ennen tilaisuuden alkua Ayia Kyriaki -kirkkoon. Ystävällinen mies neuvoi meille valojen sytyttämisen ja sammuttamisen sekä oven lukitsemisen.

Väkeä tuli paikalle vähän yli kaksikymmentä henkeä. Kirkko on tosi tunnelmallinen. Se on rakennettu vuoden 1500 paikkeilla. Sen ympärillä on raunioita, ja opastaulussa kerrotaan, että ensimmäinen kirkko paikalla on rakennettu 400-luvulla jälkeen Vapahtajamme syntymän. Pafos on merkittävä paikka, nimittäin siellä apostolit Paavali ja Barnabas saarnasivat Jeesuksesta ensimmäisellä lähetysmatkallaan (Apt 13:6-12). Käskynhaltija Sergius Pauluksen kääntyminen Jeesukseen uskovaksi oli varmasti yksi merkittävä asia kristinuskon juurtumiselle Kyproksen asukkaiden sydämiin.

Kissa piti häätää pois kirkosta, kun se ei osannut ihan käyttäytyä. Harmi sinänsä, kun se kuulosti kuitenkin olevan melko ahkera kirkossa kävijä.

Joulun ollessa jo näin lähellä luin hartauspuheen aiheeksi Jeesuksen syntymästä Matteuksen evankeliumin mukaan (Matt. 1:18-25). Jaksossa on lainaus profeetta Jesajan kirjasta: "Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan, ja hänelle annetaan nimeksi Immanuel - se merkitsee: Jumala on meidän kanssamme" (Matt. 1:23 vrt. Jes. 7:14). Jumala on meidänkin kanssamme joka päivä, kun uskomme Jeesukseen omana Vapahtajanamme.

Tarjan luo menimme kahville lauluillan jälkeen. Itsetehdyt piparit ja joulutortut maistuivat suomalaisten suussa. Kiitokset!

Joulukuusta lähtivät sitten sekä taatto että maammo innoissaan hankkimaan lauantaina - jouluaaton aattona. Naapuri Seppo piirsi oivallisen kartan, johon hän merkitsi kolmenkin läheisen puutarhan sijainnin. Kaikki kolme löytyivät, ja yhdestä puutarhasta valikoitui joulupuuksemme kataja (Juniperus Chinensis Stricta), sopiva pöydälle asetettavaksi.

Kuten olen jo aiemmin huomauttanut, neljäs adventtisunnuntai ja jouluaatto sattuivat tänä vuonna samalle päivälle. Aloitimme joulukirkon sytyttämällä neljä adventtikynttilää. Älkää tehkö tätä kotona. Nimittäin tavallisella pienellä sytkärillä ei kannata sytyttää jo syvälle kuopalle palanutta paksua blokkikynttilää. Ensimmäisen kynttilän kanssa paloi peukalo, ja olin samassa tahdissa seurakunnan kanssa vasta neljättä kynttilää sytyttäessäni. Alttarikynttilä piti ottaa avuksi. Tuohuksiakin olisi ollut sakastin kaapissa, mutta miten niitä enää hakemaan, kun seurakunta jo veisaa täyttä päätä.

Joulusaarnan otsikkona oli "pienet postilaatikot". Nimittäin yksi selvä eroavaisuus koti-Suomen ja Kyproksen välillä on postilaatikoitten koko. Siis ne postilaatikot, joita täällä on asuntojen ovenpielessä tai portinpielessä, ovat tosi tosi pieniä. En tiedä, mihin tarkoitukseen ne on tarkoitettu. Kovin iso uutinen ei sellaiseen postilaatikkoon mahdu. Maailman suurin uutinen on Jeesuksen tulo maan päälle, kaikki mitä siihen liittyy: syntymä, elämä, toiminta ja opetukset, kärsiminen ja kuolema ja voitollinen ylösnousemus. Hän elää! Viestintuojaenkeli laskeutui taivaasta vartavasten kertomaan uutisen. Häntä seurasi sitten suuri taivaallinen enkelien joukko. Viestin saivat ensimmäisenä paimenet, jotka eivät tuona aikana edes kelvanneet todistajiksi maallisissa oikeusistuimissa. He saivat todistaa taivaan viestistä ja viedä sitä eteenpäin maan päällä, kiittäen ja ylistäen Jumalaa. Jumalalle olisi tietenkin ollut mahdollista laittaa ihmiset keksimään Internet jo Jeesuksen syntymän aikoihin, syntymäviestiä varten. Kaikkein tehokkain tämän viestin viemiseksi on kuitenkin henkilökohtainen kohtaaminen.

En muista, milloin olisin osallistunut rosollin tekoon.  Nyt pääsin tähän jouluaaton ruoanlaittoperinteeseen mukaan. Yleensä olen ollut jouluaattona juuri rosollintekoaikaan jossakin työtehtävässä seurakunnassa. Hautausmaahartauksia, vanhainkotihartauksia, jouluaaton kirkkotilaisuuksia.

Suomen radio netin kautta loi tuttua joulutunnelmaa pitkin jouluaattoa.

Menin kuitenkin vielä iltamyöhällä St Catherinen kirkkoon. Siellä oli kansainvälinen joululaulujen ja raamatunluvun tilaisuus. Ainakin yhdellätoista eri kielellä luettiin Jeesuksen syntymään liittyviä raamatunkohtia Matteuksen ja Luukkaan evankeliumista sekä profeetallisia ennustuksia Jeesuksen syntymästä. Sain lukea suomeksi Jes. 7:10-14. Raamatunkohtien välissä oli joululauluja eri kielillä yhteislauluina sekä eri lauluryhmien laulamana. Lauloin vuorollani "Juhlimaan tulkaa / Adeste fideles". Osallistuin vielä penkissä istuen tilaisuutta seuranneeseen katoliseen jouluyön messuun. Siinäkin vuorottelivat englannin, kreikan ja latinan kieli. Saarna oli englanninkielinen. Messun jälkeen oli vielä nyyttärit kirkon seurakuntasalissa.

P.S. Ennen illan kirkkotilaisuutta käväisin uimassa ulkoaltaassa, kun tulin luvanneeksi uida jouluaattona. Joulaattona oli melko viileä sää, varsinkin illalla.

Viikko 50

Traktori oli saatu kuntoon ja nurmikko leikattu. Emme siis pelanneet enää viidakkopalloa. Se näkyi tuloksissa, tasapuolisesti.

Kauneimmat joululaulut käynnistyivät tällä viikolla Kyproksella. Perjantai-iltana lauloimme Larnakassa. Kirkkosali oli vähän viileä, mutta laulu kajahti mukavasti. Loppulaulun "Maa on niin kaunis" lauloimme kirkon ulkopuolella pääoven edessä. Kahvihuone alakerrassa oli viihtyisä ja lämmin. Väki viipyi ihan rauhassa jutellen ja kahvitellen. Kostas neuvoi minua jouluevankeliumin lukemisessa kreikan kielellä nykyraamatusta.

Larnakassa hartauspuheen tekstinä 2. Kor. 8:9: "Tehän tunnette Herramme Jeesuksen Kristuksen armon: hän oli rikas mutta tuli köyhäksi teidän vuoksenne, jotta te rikastuisitte hänen köyhyydestään." Tätä ihanaa raamatunjaetta on nimitetty jopa Paavalin jouluevankeliumiksi.

Lauantaina iltapäivällä Ayia Napaan laulamaan joululauluja. Sielläkin väki lauloi sydämensä pohjasta ja viipyi ihan rauhassa laulutilaisuuden jälkeisillä kahveilla. Erään laulun sanat oli painettu vihkoon sekä suomeksi että englanniksi. Kysyin, kummalla kielellä halutaan laulaa. Vastaus tuli painokkaasti: Suomeksi - englantia kuulee muuten ihan tarpeeksi.

Hartauspuhe 1. Piet. 1:3-12 johdannolla. Jumalan Jeesuksessa Kristuksessa meille lahjoittama pelastus on niin arvokas asia, että siihen haluavat enkelitkin päästä edes luomaan silmäyksen. Jouluyönä enkelit saivat luoda silmäyksen pelastukseen, kun ilmoittivat paimenille: "Tänään on teille Daavidin kaupungissa syntynyt Vapahtaja. Hän on Kristus, Herra." (Luuk. 2:11). Toinen huomio tekstistä: Profeetoissa jo kauan ennen Jeesuksen syntymää vaikutti Kristuksen Henki!

Sunnuntaina St Catherinen kirkossa sytytimme ensin kolme adventtikynttilää. Sen jälkeen lauloimme Kauneimmat joululaulut. Yhteislaulujen lisäksi saimme nauttia Limassolin Suomi-koulun oppilaiden laulusta. Suomi-koululaiset lauloivat puhtaasti kauniilla suomenkielellä. Kiitos heille ja opettajille sekä oppilaiden vanhemmille sekä Tuula-kanttorille! Kirkkosalissa on jo Betlehemin talli, mutta vielä sitä ei ole valaistu eikä Jeesuslapsi ole vielä seimessä. Sen lisäksi, että joulun lähestyminen erilaisten luonnonolosuhteiden vuoksi täällä tuntuu erilaiselta kuin Suomessa, tuntuu tänä vuonna erikoiselta, että sytytimme vasta kolmannen adventtikynttilän ja kuitenkin viikon päästä on jouluaatto. Jouluaatto on nimittäin tänä vuonna samana päivänä kuin neljäs adventtisunnuntai.

Joh. 3:26-30 (Kolmas adventtisunnuntai)

Sulhasen ystävä - nykyään sanotaa bestman - on eräänlainen tulkki. Hän kuuntelee sulhasen ääntä ja tulkitsee siitä hääjuhlan onnistumista. Jokainen kieli on kaunis, kun sen puhuja rakastaa kieltään, maataan ja kansaansa. Vieraan kielen ymmärtämiseen tarvitaan usein tulkkia. On kuitenkin kieliä, joihin ei tulkkia tarvita. Kaikki me ymmärrämme musiikin, rukouksen ja rakkauden kieltä.

Viikko 49

Vaimo meni käymään Suomessa. Tulee sieltä pojan kanssa perjantaina. Tytär joutuu tyytymään isän kokkauksiin. Onneksi myös pakastepizza on keksitty, ei joka päivä tarvitse alusta asti laittaa ruokaa. Toisaalta, ihan mukavaa on joskus paneutua siihenkin alaan.

Peleissä mukana, mölkkyä ja viidakkopalloa. Viimeksi mainitun nimen annoin kolopallolle, kun ruoho oli pelikentällä päässyt kasvamaan viidakon tunnusmerkit täyttäväksi. Puutarhatraktori oli väsähtänyt keskelle kenttää. Eräällä reiällä se oli lähes linjalla. Yksi osallistujista sanoi, että jos pallo osuu traktoriin, on traktoria luvallista potkaista. Omalla vuorollaan hän pääsikin potkaisemaan eturengasta.

Keskiviikkona Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlapäivä. Ulkosuomalaisille sillä on ihan oma sävynsä. Suurlähetystön vastaanotolla saimme kuulla mm. erittäin koskettavan runon, jonka erään juhlassa mukana olleen Pariisissa asuva suomalainen ystävä oli kirjoittanut ja lähettänyt meidänkin iloksemme. Terveiset runon kirjoittajalla, kiitos, kiitos, kiitos! Myös Estellan lauluilta toteutettiin Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemalla.

Perjantai-iltana hain vaimon ja pojan lentokentältä. Nyt meitä on neljä perheestämme Kyproksella. Toki vielä suurin osa on Suomessa.

Toisen adventtisunnuntain messussa epistolan luki Sanna Korpela. Sanna tekee työtä yhdistyksessä, jota seurakunta tukee kolehtien tuotolla. Työn tavoitteena on, että jokainen ihminen saisi elää ihmisarvoista elämää. Siihen on Jumala meidät jokaisen luomistyössään tarkoittanut. Kenenkään elämä ei ole kauppatavaraa.

Luuk. 17:20-24 (Toinen adventtisunnuntai)

Päivän evankeliumissa Jeesus puhuu kahdelle eri kuulijakunnalle, ensin fariseuksille, toiseksi opetuslapsilleen. On kyse Jeesuksen julistuksen ytimestä, Jumalan valtakunnasta, sen olemisesta ja tulemisesta. Jumalan valtakunta on maan päällä, mutta täydellisesti se toteutuu vasta ajan vaihtuessa iäisyydeksi.

Jeesuksen vastaus fariseusten kysymykseen - Milloin Jumalan valtakunta tulee? - sisältää lauseen "Jumalan valtakunta on teidän keskellänne". Raamatunsuomennoksen KR 1992 alaviite mainitsee toisen tulkintavaihtoehdon "sisäisesti teissä", jonka mukaisesti jae on edellisessä raamatunsuomennoksessa. Ottaen huomioon Jeesuksen sanojen kohderyhmän - fariseukset - on asiallisesti mahdotonta, vaikkakin kielellisesti mahdollista, sanoa "sisäisesti teissä". Jumalan valtakunnan tuleminen on kyllä enemmän ihmisen sisimpään kuin ulkoiseen olemukseen vaikuttava asia. Fariseuksissa se ei kuitenkaan ollut eikä ole sisäisesti.

Jeesuksen opetuslapset vaikuttivat fariseusten keskellä. Siinä siis Jumalan valtakunta oli fariseusten keskellä. Opetuslapsissa se vaikutti sisäisesti ja pani heidät myös puhumaan ja toimimaan. Opetuslapsiaan Jeesus varoitti lähtemästä minkään vieraiden opetusten perään, vaikka sanotaan Ihmisen Pojasta "Hän on tuolla", "Hän on täällä".

Viikko 48

Jälleen Kyproksella. Ihan mukavalle tuntuu nyt ajatus asettua kahden kuukauden ajaksi vähemmälle reissaamiselle. Uusia ihmisiä on tullut mukaan kuvioihin. Taitavat tosin olla ihan konkareita täällä asumiseen, mutta minulle uusia ja virkistäviä tuttavuuksia. Pallopelissä tapasin ja sitten vielä lauluillassa. Lauluillan päätteeksi luin Psalmin 121, Matkalaulun: "Minä kohotan katseeni vuoria kohti. Mistä saisin avun? Minä saan avun Herralta, häneltä joka on luonut taivaan ja maan." ja viimeisessä jakeessa: "Herra varjelee kaikki sinun askeleesi, sinun lähtösi ja tulosi nyt ja aina."

Lauantaina Suomi 100 vuotta -tilaisuus Limassolin Suomi-koululla. Oppilaat istuttivat itsenäisyyden juhlavuoden puun koulun piha-alueelle. Mukavaa oppilaiden ohjélmaa, omakohtaista teemalla "Mitä Suomi minulle merkitsee". Kaksi vanhempaa ihmistä muisteli, ensimmäinen lapsuuttaan sota-aikana ja sen jälkeen, toinen varusmiesaikansa itsenäisyyspäivän juhlintaa Turun seudulla. Suurlähettiläs korosti omassa puheenvuorossaan, että Suomi on kansakuntana kahdeksansadan vuoden ikäinen, vaikka itsenäisenä nyt sata vuotta. Suurlähettiläs nosti Suomen itsenäisyyden ajan tärkeimmäksi asiaksi yleisen oppivelvollisuuden tulon vuonna 1921. Pitkälti sen ansiota on, että Suomi on tänään sellainen maa, jollaisena me sen tunnemme. Suomen tasavallan presidentin videotervehdys ulkosuomalaisille ilahdutti myös meitä.

Uusi kirkkovuosi alkaa, ensimmäisen adventtisunnuntain messu St Catherinessa. Kirkon tienoo on täynnä elämää ja kuhinaa. Fransiskaanien kirkon joulubasaari. Ei puhettakaan, että kirkon lähettyville mahtuisi pysäköimään. Siispä kanttori soittimineen ja kirkkokahvitarvikkeet kirkon portilla kyydistä ja auto parin korttelin päähän. Ihanat vapaaehtoiset lupautuivat laittamaan kirkkokahvit.

Päivä on täynnä iloa, Sanaa Jeesuksen, nöyrän Kuninkaamme, saapumisesta, laulua - Hoosianna tietenkin - ihmisten kohtaamista yli kielirajojen. Kirkko on jo joulukoristeissaan. Kuusi sisäpihalla, adventtikynttelikkö kirkossa. Saimme käyttää Father Andrew'n seurakunnan adventtikynttelikköä. Lauloimme: "Nyt sytytämme kynttilän". Kirkkokahvien jälkeen liityn filippiiniläisten kanssa laulamaan tuttua joululaulua. Sävelmästä sen tunnistan, kieli on minulle outoa. Olan yli kurkatessani totean, että kirjaimetkin ovat ihan outoja. He laulavat omalla kielellään, minä suomeksi "Sai kuulla pieni Betlehem ilon suuren sanoman".

Luuk. 19:28-40 (Ensimmäinen adventtisunnuntai)

Aasínvarsan saamiseksi oli pätevä tunnussana. Sen tunsivat kaikki. Sen tunsivat aasin omistajat. Tunnusana oli "Herra tarvitsee sitä". Jälleen on kyse vapauttamisesta. Herra tarvitsee sinuakin ja on valmis, halukas ja kykenevä vapauttamaan sinut - ja minut - kaikista esteistä, jotka sitovat johonkin muuhun.

Siunattua adventin aikaa!

Viikot 46-47

Kaupoissa alkaa olla jo joulu esillä. Kreikan kielessä jouluun viittaava sana on Kristuksen syntymä. Siis ihan esim. joulupukkiaiheisen värityskirjan kannessa on tuo sanapari Kristuksen syntymä.

Pääsimme muuttamaan suurempaan asuntoon. Kolme makuuhuonetta, joista yksi joutaa vielä reilun kolmen viikon ajan palvelemaan matkalaukkuvarastona. Viihtyisä asunto, jos nyt ei oteta lukuun kadun toiselta puolelta rakennustyömaalta kuuluvaa melkoista kalketta, joka alkaa arkiaamuisin maanantaista perjantaihin puoli seitsemän maissa. Kova on rakentamisen tahti täällä. Näkyy kyllä keskeneriäisiä rakennuksia myös, sellaisia joiden valmistumisesta ei taida kukaan osata varmasti sanoa.

Naapurien kanssa vietimme tupaantuliaisia. Saimme kukkia: ihanan valkoisen orkidean, punakukkaisen tarhatimantti- nimisen ruukkukasvin. Tarhatimantin kukat ovat pimeän aikaan supussa hiotun timantin muotoisina, aamulla kai avautuvat. Sitten saimme sääkukan. Siinä on - uskaltaisiko luonnehtia - anilliininpunaiset kukat. En tiedä miten se käyttäytyy, mukautuuko jotenkin erityisesti säitten vaihteluun. Illan lopuksi iltahartaus lauluineen ja Psalmin 91 johdannolla: "Se, joka asuu Korkeimman suojassa ja yöpyy Kaikkivaltiaan varjossa, sanoo näin: - Sinä, Herra, olet linnani ja turvapaikkani. Jumalani, sinuun minä turvaan." (Ps. 91:1-2) Kannattaa lukea koko psalmi, sopii vaikka jokailtaiseksi iltarukoukseksi.

Mark. 13:33-37 (Valvomisen sunnuntai)

Toisessa evankeliuminkohdassa (Matt. 24:43) sekä apostolin kirjeessä (1. Tess. 5:2) Jeesuksen toisen tulemisen päivää verrataan yöllisen varkaan tulemiseen. Tässä pitää muistaa, että sekä Jeesuksen vertauksissa että Herran apostolien kirjeiden vertauksissa tälläiset viittaukset yleensä tarkoittavat vain yhtä tiettyä piirrettä asiassa, johon vertaus viittaa. Niin tässäkin. Varkaaseen viitataan vain siksi, että varkaan toimintaan liittyy yllätyksellisyys. Herran päivä tulee siis yllättäen - varkain. Kuitenkin kumpaankin voi jotenkin varautua.

Päivän evankeliumissa (Mark. 13:34) Jeesus puhuu ovenvartijan tehtävästä. Siinä pitää valvoa. Ovenvartija pitää huolta siitä, että varkaat ja tunkeilijat pysyvät loitolla. Hänen tärkein tehtävänsä on kuitenkin avata, päästää sisälle. Varsinkin, kun on kyse Jumalan valtakunnan ovenvartijasta. Avaaminen on aina suuri ilo, kun joku mielellään tulee sisälle Jumalan valtakuntaan kyllästyttyään kaikkeen rihkamaan, jota maailma tarjoaa.

Gal. 5:1 (Vapaasti valittu viikkotilaisuuden teksti)

Lauloimme keskiviikon viikkotilaisuudessa jo joulusta vähän etukäteen, ennen adventin alkamista. Ajasta ja paikasta riippumattomia ovatkin ne laulut, joissa on joulun todellinen sanoma, Jeesuksen syntymä ja sen tuoma ilo ja vapaus. Esimerkiksi laulu nimeltä Ilouutinen: "Maan ääriin kantautuu suuri ilouutinen" Laulu kutsuu kaikkia mukaan, uskomaan Jeesukseen ja laulamaan Hänen kunniakseen ja kiitoksekseen. "Vapauteen Kristus meidät vapautti." Tästä vapaudesta ei kannata luopua mistään hinnasta.

Joh. 3:16 (Vapaasti valittu viikkomessun teksti)

Ystävä kysyi pari tuntia ennen viikkomessua, mistä aiheesta aion puhua. En paljastanut etukäteen. Puhuin lahjan saamisesta.

Lahja on yllätys. Yllätyksen ei kuitenkaan tarvitse olla aina jotakin uutta ja erilaista aikaisemmin saatuun verrattuna. Hän, joka on kerran saanut parhaan lahjan, ei ilahdu enää muusta. Parhaan vihollinen ei ole niinkään paha, koska pahan huomaa pahaksi. Parhaan vihollinen on hyvä, koska hyvä muistuttaa liiaksi parasta. Ihminen luulee hyvää - omia tekojaan - riittäviksi. Lapsuuden uskoon palatessaan hän huomaa, että hyvä olikin rihkamaa.

Paras on todellinen aarre, Jumalan rakkauden aarreaitan kallein lahja, Jeesus. Jo rippikoulussa opimme: "Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän."

Matt. 25:31-46 (Kristuksen kuninkuuden sunnuntai)

Taivaaseen on halu päästä. Taivas on valmistettu Jumalan luomaan ihmistä varten, sitä toista, pahaa paikkaa, ei ole tarkoitettu yhdellekään ihmiselle.

Juurihan puhuin torstain viikkomessussa, kuinka Jeesus on lahja, kallein ja paras lahja. Lapsen uskosta puhuin. Siitähän ovat teot mahdollisimman kaukana. Pitääkö nyt saarnata teoista. Kyllä, mutta ei nytkään ihmisen teoista, vaan Jumalan teoista Kristuksessa! Jumala antoi meille lähimmäisen, jotta rakastaisimme häntä niin kuin itseämme. Vain rakastamalla lähimmäistä voimme osoittaa rakkautta Jumalaan.

Kristus on tänäänkin nälkäinen ja janoinen - ruoan ja juoman tarpeessa, koditon - pakolainen, suojan tarpeessa - vaatteiden tarpeessa, sairas ja vankeudessa - hoivan, välittämisen ja rakkauden tarpeessa. Kristus toisessa ihmisessä, lähimmäisessä.

Mikä päivä on vielä tärkeämpi kuin tuomiopäivä? Tämä päivä!

Viikko 45

Maanantai meni Nikosiassa, käynti lähetystössä ja tutustumista Nikosian vanhaan kaupunkiin. Kuljimme Intercity-bussilla. Leppoisaa istua kyydissä, kun ammattilainen ajaa.

Tiistaina mölkkyä pelaamassa. Runsaasti osallistujia. Viime viikolla peliä seurannut ystävä Hongkongista ilmestyi jälleen paikalle ja osallistui toisella kierroksella itse peliin. Hienoja tyylinäytteitä antoikin.

Keskiviikkona retki vuorille. Menomatkalla Kouris'in patojärvi ja Laneian kylä. Kun katsoo, kuinka alhaalla vedenpinta on nyt, on vaikea kuvitella, että Alassan kylä on pitänyt rakentaa uudelleen vesirajan yläpuolelle. Puhuttelevena muistomerkkinä on pieni kirkko, jonka seinät ovat vain osittain jäljellä, mutta torni seisoo kauniina ja risti korkeimmalla. Yritimme mennä Troodoksella Olymposvuoren korkeimmalle kohdalle, mutta se onkin sotilaallisessa käytössä. Vähän alemmas piti tyytyä jäämään.

Paljon on tällä saarella nähtävää ja paljon jää varmasti näkemättä. Totesimme, että yhtäältä ihan tavallista arkista elämää täälläkin on elettävä, mutta toisaalta kotimaan olosuhteista poikkeaviin asioihin sekä luonnossa että kulttuurissa on tosi kiinnostavaa tutustua.

Larnakan messussa oli perjantai-iltana koolla pieni joukko ihmisiä, joiden kanssa vietimme lämminhenkisen tilaisuuden kirkkokahveineen. Kiitokset Päiville kirkkokahveista ja terveisiä leipurille. Puitteet kirkossa (International Evangelical Church) ovat tosi hyvät. Auto oli tällä kertaa manuaalivaihteinen. Tämä seikka vaati jonkin verran keskittymistä. Toinen asia vuokra-autosta selvisi, kun kyytiläiset ihmettelivät, miksi pappi ajaa niin vauhdikkaasti. Auton nopeusmittari näyttää nopeuden maileina tunnissa.

Lauantaina jälleen minulle uusi paikka: Skandinaviska kyrkan Ayia Napassa. Ruotsalaisten pappi Anders oli ystävällisesti tiedottanut paikan päällä suomenkielisestä messusta. Väkeä kertyi ihan mukavasti. Tulimme kanttorin kanssa paikalle melkein kaksi tuntia ennen messuna alkamista, joten ehdimme jutella norjalaisten kanssa ja laittaa paikat valmiiksi messua ja kirkkokahveja varten. Minä ehdin jopa eksymään, vaikka en poikennut Nissi Avenuelta minnekään kävelyretkelläni. No, en kuitenkaan myöhästynyt messusta. Mukava paikka kokoontua ja sympaattisia ihmisiä. Pohjoismainen yhteistyö on tosi hyvä asia täälläkin.

Sunnuntaina St Catherinen messussa kahdeksan tilastoitua osallistujaa. Tosin St Cathherinen kirkossa on se viehättävä piirre, että jotkut käyvät kirkon takaosassa hetkisen istumassa ja hiljentymässä. Ehkä seuraavat hetken heille oudolla kielellä toimitettua messua. Ei sellainen varmaan ketään häiritse.

Osa vakinaisista kirkossa kävijöistä oli sunnuntaina vuoristoretkellä Pelendrin kylässä. Sieltä sain pohdittavaksi pari kuvaa ja kysymyksen: Miksi öljy ja jyvät (Mikaelin kirkko) tai pelkät jyvät (Lambaristin kirkko) on yhdistetty tuohuksiin tai kynttilöihin Pelendrin kirkoissa. Löysin Vanhasta testamentista kohdan, jossa tuliuhrin suitsukkeeseen yhdistetään jyvät ja öljy (3. Moos. 2. luku). Kaiketi Pelendrin kirkoissa oleva asetelma viittaa kyseiseen raamatunkohtaan.

Viikon yhteenvetona muutamia muistumia saarnateksteistä:

Room. 1:16 (perjantai Larnaca, International Evangelical Church)

Kirkkoväkeä perjantai-illan messuun näytti kertyvän vähänlaisesti. Ilmoitettuun messun alkamisaikaan oli muutama minuutti. Meitä oli paikalla viisi, pappi ja kanttori mukaan lukien. Lopulta meitä oli kahdeksan. Kävin kirkon ulko-ovella ja mietin siinä basaarikauppojen ovilla huutelevia kauppiaita. - Tule sisään, tarjoan sinulle hyvän hinnan (good price), siis hyvät kaupat. Entä jos evankeliumin kauppamies huutelisi samoin kirkon ovella - Tule sisään, tarjoan sinulle hyvän palkinnon (good prize). Ensimmäinen palkínto jokaiselle tarjouksen vastaanottajalle. Huonompia palkintoja ei ole ollenkaan tarjolla. Tämä on valmiiksi maksettu, Jeesus on maksanut. Evankeliumia ei tarvitse hävetä, se on Jumalan voima. Kreikan sana dynamis on meille tuttu räjähdysaineen nimestä, mutta Jumalan voima ei kylvä ympärilleen tuhoa vaan siunausta.

Ef. 6:10-18 (lauantai Ayia Napa, Skandinaviska kyrkan)

Jumalan taistelijan sotavarustus on erilainen kuin mikään ajallinen. Toki esikuvana Paavalilla oli hänen aikansa roomalaisen sotilaan varustus. Kuitenkin Paavali tiesi, että vihollinen on erilainen kuin missään maallisessa taistelussa. Sen mekin tiedämme. Niinpä aseet ovat hengelliset. Paavali luettelee: vyönä totuus, haarniskana vanhurskaus, kilpenä usko, kypäränä pelastus, miekkana Jumalan Sana. Erikoisinta sotilaan taisteluvarustuksessa ovat jalkineet: "sitokaa jalkineiksenne alttius julistaa rauhan evankeliumia.

Matt. 18:15-22 (sunnuntai Limassol, St Catherine)

Kuten Jumalan soturin varustus poikkeaa maallisen taistelijan varustuksesta, samoin on Jumalan valtakunnan järjestys erilainen kuin maallisten valtakuntien järjestys. Jumalan valtakunnassa pienin on suurin, lapsi on uskon esikuva. Siksi myös keskinäisessä toinen toisensa neuvomisessa tarvitaan kärsivällisyyttä ja nöyryyttä. Kukaan ei voi mennä neuvomaan toista viran tai aseman antaman hierarkisen ylemmyyden turvin. On lähestyttävä samalta tasolta, itse haavoittuneena mutta haavat hoidettuina, itsekin syntisenä mutta armahdettuna. Valmiina armahtamaan veljeä, toista ihmistä, ja antamaan hänelle anteeksi. Ei vain seitsemän kertaa vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa (seitsemänkymmentä kertaa seitsemän), toisin sanoen niin monta kertaa kuin katuva veli tulee pyytämään anteeksi.

Viikko 44

Maanantaina iltapäivällä jälleen Limassolissa. Kelloja on siirretty normaaliaikaan, jota myös talviajaksi kutsutaan. Kai se aina jotenkin vaikuttaa ihmisen elimistöön, kun on jossakin määrin kellon mukaankin elettävä.

Tiistaina mölkkyä pelaamassa. Muutama ohikulkija hiljensi vauhtiaan ja joku pysähtyikin hetkeksi seuraamaan peliä. Kiinnostunein oli nuorehko nainen, joka kertoi olevansa Hongkongista. Hän kysyi pelin nimeä ja mistä maasta on tällainen peli ja pelaajat. Kannusti hyviä suorituksia, mutta ei itse uskaltautunut kokeilemaan. Minä kyllä pelaan ihan tuurilla, jotkut selvästi taidolla. Mukava yhdessäolo on kuitenkin tärkeintä.

Torstaina kävin ensimmäistä kertaa pelaamassa kolopalloa. Voisiko sitä sanoa köyhän miehen golfiksi? Ehkä muuten, mutta voi sitä rikaskin pelata, ja sitäpaitsi ainakin tällä kertaa parhaan tuloksen teki naispuolinen pelaaja. Lauluilta oli mukava päätös torstaille.

Lauantaina kävin omaisten kanssa haudalla. En ole perillä kreikkalais-ortodoksisen kirkon kalenterista, mutta muistin hautausmaalla, että meidän kirkossamme on pyhäinpäivä. Kerroinkin siinä, että Suomessa on tapana käydä pyhäinpäivän iltana sytyttämässä kynttilöitä haudoille. Pyhäinpäivän ja jouluaaton iltoina Suomen hautausmaat ovatkin juhlava näky, kun sadat tai tuhannet kynttilät valaisevat pimeässä, jopa lumisessa maisemassa.

Sunnuntain messussa sytytimmekin poisnukkuneitten muistolle kynttilät ja muistimme esirukouksessa heidän omaisiaan, vaikka teksteissä ja virsissä noudatimmekin uskonpuhdistuksen eli reformaation muistopäivän järjestystä. Suurlähettiläämme puolisoineen oli mukana messussa ja kirkkokahveilla. Kirkkokahvien jälkeen kirkkoraati kokoontui ensimmäistä kertaa tällä kaudella.

Matt. 16:1-4 (Uskonpuhdistuksen muistopäivä)

Säästä puhuminen on turvallinen puheenaihe. Sunnuntaina aamuyöstä ja aamulla satoi väliin rankasti. Tosin messuun pääsimme jokseenkin poutaisessa säässä. Nikosian ja Limassolin välillä vedentulo oli kuitenkin hidastanut ajamista. Nykyihminen voi seurata sään kehitystä internetistä jopa paikkakunnan ja tunnin tarkkuudella.

Sunnuntain evankeliumitekstissä kerrotaan, kuinka fariseukset ja saddukeukset pyysivät Jeesusta näyttämään merkin taivaasta. Jeesus sanoo, että kysyjät osaavat kyllä lukea taivasta, s.o. ennustaa päivän tai seuraavan päivän säätä aamu- ja iltaruskon tms luonnon merkkien avulla. Aikojen merkkejä he eivät kuitenkaan osanneet lukea. Juurihan Jeesus, Jumalan Poika, oli ruokkinut monta tuhatta ihmistä seitsemällä leivällä ja muutamalla kalalla! Hän oli siis tehnyt pienessä hetkessä sen mitä Jumala tekee kasvukauden kuluessa viljapellolla ja kalavesissä.

Kun elävää uskoa ei ole, ei ymmärretä, että juuri Jeesus itse on taivaasta alas tullut, taivaaseen astunut ja samalla Pyhässä Hengessä maan päällä elävänä vaikuttava Jumalan merkki.

Joonan merkki viittaa Vanhan testamentin kertomukseen profeetta Joonasta, joka oli suuren kalan tai meripedon vatsassa kolme päivää ja kolme yötä ennusmerkkinä Kristuksen olemisesta haudassa. Kristus elää keskellämme. Muuta merkkiä emme tarvitse! 

Viikot 42-43

Kohtaamisia suomalaisten talviasukkaiden kodeissa  syntymäpäivien merkeissä ja muuten. Keskustelimme, miten saisi tietoa toiminnasta viedyksi myös viikkoturisteille. Ehkäpä pitää lähteä toivioretkelle hotelleihin. Sain puhelimen korjautetuksi. Latausliitin oli rikkoutunut, ei ottanut virtaa vastaan laturin kautta. Onneksi on varapuhelin mukana. Nopea ja edullinen palvelu. Jos jotakuta kiinnostaa, missä, voin kertoa yksityisesti. Tässä ei varmaan sovi mainostaa.

Toinen pieni, mutta mieltä ilahduttanut asia liittyi myös palveluun. Pejrantai-iltana tankkasin vuokra-auton. Huoltamo oli jo suljettu, mutta setelitankkaus onnistui. Laitoin sikäli liikaa rahaa, että tankki oli täynnä ennen kuin automaattiin laittamani rahasumma oli käytetty. Luulin menettäneeni muutaman euron, mutta sitten huomasin kuitissa mainitun summan kohdalla sanan "refund", siis takaisinmaksu. Maananataina sainkin rahat kouraan huoltamolta. Näin tämä toimii.

Kävimme päivän retkellä Pafoksessa mm. Agia Kyriake -kirkossa, jonne koetetaan saada Kauneimmat Joululaulut joulukuulle. Pafos on toinen Kyproksella sijaitsevista paikoista Salamiin ohella, joka mainitaan Apostolien Teoissa. Paavali ja Barnabas kävivät Pafoksessa ensimmäisellä lähetysmatkalla. Barnabas, Kyproksen nimikkoapostoli tuli vielä toistamiseen Kyprokselle Johannes Markuksen kanssa. Käskynhaltija Sergius Paulus kääntyi kristityksi juuri Pafoksessa, ja lienee hänen vaikutustaan paljolti kristinuskon leviäminen täällä.

Torstain lauluillassa mukavasti väkeä koolla. Lauloimme aluksi maakuntalauluja. Ehkä jonkun kotimaakunnan laulu jäi vielä odottamaan tulevia lauluiltoja. Uusmaalaisten laulu osoittautui ainakn minulle varsin haastavaksi sävelmältään. Se onkin itsensä Sibeliuksen käsialaa, sävelmä.

Perjantaiaamusta varhain lähtö vähäksi aikaa toisiin ympyröihin.

Huom: Larnakan tilaisuuksien ajat ovat varmistuneet (kiitos Päiville) ja ovat luettavissa Tapahtumakalenteri -välilehdellä.

Muutamia huomioita 20. ja 21. sunnuntain helluntaista evankeliumiteksteistä:

Joh. 9:24-38 (20. sunnunai helluntaista 2. vsk)

Jumalan kunnia ja ihmisen kunnia ovat päivän evankeliumissa vastakkain. Jeesus on parantanut syntymästään saakka sokean miehen, antanut tälle näön silmiin. Fariseukset tiukkaavat miehen nähdessään: "Anna kunnia Jumalalle!" Kuitenkin heidän tarkoituksensa oli hakea ihmisten kunniaa - omaa kunniaansa! Se ei sovi koskaan yhteen Jumalan kunnian kanssa.

Fariseukset luulivat olevansa näkeviä. Sen tähden he jäivät pimeyteen. He eivät nähneet todellista valoa - Jeesusta. Näkönsä saanut mies tapasi Jeesuksen toisen kerran ja antoi uskon vastauksen Jeesuksen kysymykseen: "Uskotko Ihmisen Poikaan?" Hän on tässä ja puhuu kanssasi." "Minä uskon, Herra." Ajankohtainen kysymys meillekin tänään.

Mark. 2:1-12 (20.sunnuntai helluntaista 1. vsk)

Jeesus puhui Kapernaumissa, ilmeisesti Simon Pietarin kodissa. Väkeä tuli koolle niin paljon, että huone oli oven edustaa myöten aivan täynnä. Yhtäkkiä alkavat rappaukset pölistä katolla. Mitä nyt tapahtuu? Oli halvaantunut mies, joka tahtoi päästä kävelemään. Ensin hänet piti viedä Jeesuksen luo. Neljä miestä, halvaantuneen ystäviä, lähti viemään miestä. Ei päässyt oven kautta, niin kova väentungos. Miehet olivat kekseliäitä ja ennen kaikkea uskoivat Jeesukseen. Suorasukainen ja erittäin epäsovinnainen ratkaisu ongelmaan, puretaan kattoa Jeesuksen kohdalta sen verran, että saadaan ystävä Jeesuksen eteen. Touhu ei ole turhaa. Jeesus näkee heidän uskonsa, siis siinä on kyse kantajien uskosta. Halvaantuneelle ensin tärkein: "Poikani, sinun syntisi annetaan anteeksi." Sitten erikseen: "Nouse, ota vuoteesi ja mene kotiisi." Niin toteutui kaikki mitä Jeesus sanoi. Niin toteutuu kaikki mitä Jeesus sanoo.

Luuk. 10:1-12 (21. sunnuntai helluntaista)

Sunnuntain otsikkona on Jeesuksen lähettiläät. Päivän evankeliumissa Jeesus lähettää opetuslapisa matkaan. Heitä on tässä lähetettävänä seitsemänkymmentäkaksi, ei yksitellen vaan kaksittain työpareina. Tuntuu melko köykäiseltä heidän matkavarustuksensa: ei rahakukkaroa, ei laukkua, ei edes jalkineita. Mehän olemme tottuneet päinvastoin tarkistamaan, että varmasti on kaikki tarpeellinen mukana: passi, rahat ja luottokortit, kännykät ja avaimet, iso ja pieni matkalaukku. Yhdet kengät eivät yleensä riitä. Pitää olla sandaalit ja lenkkarit, paremmat pikkukengät varalta, pitääkö ottaa kumpparit.

Itse pakkasin Suomesta lähtiessäni suunnilleen tunnissa. Selvähän se, että jotakin unohtui. Passi on mukana ja maksuvälineet. Kaikkea puuttuvaa voi ostaa.

Vielä parempi on, kun joku antaa jotakin lahjaksi. Ei siksi, etteikö voisi ostaa, mutta antaminen ja vastaanottaminen - puolin ja toisin - kuvastaa ystävyyttä, luottamusta ja tarvetta tukeutua toisen ihmisen apuun. Juuri tästä on kyse päivän evankeliumissa. "Kun tulette kaupunkiin ja teidät otetaan siellä vastaan, syökää mitä teille tarjotaan ..."

Jeesus antoi näille opetuslapsille vallan parantaa sairaita, mutta kaikkein tärkein oli sanoma: "Jumalan valtakunta on tullut teitä lähelle."

Minulle nyt evankeliumikohtaa lukiessani oli koskettavinta miettiä Jeesuksen sanaa: "Menkää, minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle." Ensimmäinen ajatus oli - suojattomina vihollisten keskellä. Sitten - eihän se niin ole. Miten paimen lähettää lampaansa susien keskelle? Tietysti siten, että hän itse kulkee heidän kanssaan! Aina voimme sanoa: "Meidän paimenemme on Jeesus."

Viikko 41

Estellassa saatiin sovituksi lauluiltojen alkamisesta. Tiistaina kävimme pelaamassa mölkkyä. Uskaltauduimme liikenteeseen vuokra-autolla. Sen ansiosta pääsimme tutustumaan mm. Kurionin arkeologisiin löytöihin ja merenrannan laulaviin kiviin sekä Agios Georgios Alamanos -luostarin kirkkoon.

Torstai-iltana pidettiin kauden ensimmäinen lauluilta Estellassa. Aluksi mm. meriaiheisia lauluja. Illan lopuksi hengellisiä lauluja ja lyhyt iltahartaus Ps. 91:11-12 johdannolla: "Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.". Jumalan vastustaja käytti tätä psalminkohtaa saadakseen Jeesuksen hyppäämään temppelimuurin harjalta. Jeesus vastasi, että Jumalaa ei pidä kiusata.

Kävimme Tuulan opastuksella patikoimassa Germasogeian suunnalla. Melko jyrkille rinteille vei polku. Foinikariassa ja Germasogeiassa etsimme lounaspaikkaa, mutta suljettuja olivat. Ruokapaikka löytyi sitten ihan kotinurkilta.

Limassolin satamaan ja Vanhaankaupunkiin tutustuimme myös. Siellä kävellessämme kohtasimme myös lomailevia suomalaisia.

Sunnuntaia 15.10. messu St Catherinessa. Nyt jo tiesin, mitä messussa tarvitaan, ja mistä tavarat löytää. Lisää talviasukkaita saapunut. Suomenkielisen messun jälkeen tulevat filippiiniläiset olivat jälleen aurinkoisia ja ystävällisiä.

Rakkauden kaksoiskäsky aiheena, evankeliumi Markuksen mukaan luvusta 12 jakeet 28-34. "Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi." Tämä oli varmasti koko Israelin kansalle, myös päivän evankeliumin lainopettajalle selvästi ykköskäsky. Jotenkin yllättäen kuitenkin pääosaan käytännössä nousee rakkauden kaksoiskäskyn toinen osa "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Jeesus nosti tämän "Kuule, Israel" -tunnustuksen ja siihen liittyvän Jumalan rakastamisen käskyn rinnalle yhtä tärkeäksi. Jumalaa palvellaan pääasiassa lähimmäistä palvelemalla. Apostoli Paavali opettaa, että tähän käskyyn voidaan koota kaikki käskyt. Apostoli Jaakob nimittää lähimmäisen rakastamisen käskyä lain kuningaskäskyksi.

Päivän evankeliumissa mieltäni kuitenkin kaikkein eniten kiehtoo Jeesuksen lopputoteamus lainopettajalle: "Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta." Et kaukana - lähelläkö siis, kuinka lähellä? Riittääkö se, että on lähellä Jumalan valtakuntaa? Jeesuksessa ja hänen omissaan Jumalan valtakunta lähestyi ja lähestyy. Ajattelen, että lainopettaja oli vilpitön etsijä. Sen vuoksi Jeesus antoi hänelle erilaisen vastauksen kuin evankeliumiperikoopin edellä saddukeuksille (Mark. 12:18-27). Kyseessä oli siis kutsu tulla sisälle Jumalan valtakuntaan. Samoin Jeesus kutsuu tänäänkin.

Viikko 40

Matkasta vain sen verran, että lentomatka rasitti mm. niska-hartiaseutua. Heräteostoksena välilaskun aikana Münchenin lentoasemalta 10 min. hieronta jumissa olevien paikkojen löysäämiseksi. Suosittelen. Kyproksella keskiviikkona 4.10. Uusi työ ja oleminen uudessa maassa alkamassa. Ensimmäisiä havaintoja Limassolissa: Kissat, varmasti jää Vilkkilä kakkoseksi. Valokatkaisimet ja muut katkaisimet, jotka toimivat totutusta poikkeavalla logiikalla tai joiden merkitystä ei ymmärrä ennen kuin kokeilee, jos sittenkään. Pistorasiat erilaisia kuin kotona. Vasemmanpuoleinen liikenne. Lämpimän kanssa pärjää, kun on tarpeeksi vaatetta päällä. On mistä vähentää. Pääseeköhän täällä saunaan ollenkaan? Varmuuden vuoksi tilasin Suomesta telttasaunan piirustukset.

Alku tutustellessa ja suunnitellessa. Apua saatu sekä entuudestaan paikat tuntevilta suomalaisilta että paikallisilta. Perjantaina tutustumis- ja inventointikäynti St Catherinessa, tapasimme erittäin sydämellisen Father Andrew'n. Juuri missään ei näy katujen nimiä, mutta kun satuimme tietämään, että kapea kuja kirkon vierellä on nimeltään Jerusalem, lauloimme kujaa kävellessämme - Pentti ja Tuula - Kultaista Jerusalemia heprean kielellä. Siitä hyvästä katua siistivä nainen jututti meitä. Aina kannattaa laulaa, kun vähänkin laulattaa. Lauantaina ensimmäinen kirkollinen toimitus.

Sunnuntaina 8.10. Kristityn vapaus aiheena. Ensimmäinen messu St Catherine'ssa. Jumalanpalveluksen alussa oli lyhytkestoinen, mutta melko runsas sadekuuro. Aamoksen kirjasta päivän Vanhan testamentin teksti, josta saarna. "Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus niin kuin ehtymätön puro." (Aam. 5:24) Mikä estää veden vapaata virtaamista, sitä pohdin saarnassa. Pohjoisen Suomen asukkaina tiedämme, jäätynyt vesi ei virtaa. Jäätynyt sydän on saatava sulamaan armolla ja rakkaudella. Padot ja muut esteet estävät veden virtaamista siitä mistä se ilman patoja virtaisi. Vesi saattaa etsiä uuden uoman. Kokonaan sen virtaamista ei voi estää. Jospa voisimme tarjota elämän vedelle kauttakulkupaikan. Vesi virtaa meihin päälähteestä, Kristuksesta ja meidän kauttamme toisillekin. Sitä emme tiedä, miksi joskus uskonelämässä tuntuu olevan kuivia kausia, kuten taivas kuivana aikan pidättää sadetta.