Share |
skannaa0001.jpg

Turistipapin päiväkirja

Kausi 2017-2018/ Pentti Kallioranta

(Edellisten kausien päiväkirjat päiväkirja-arkistossa)

Syyskausi 2017

Viikko 40

Matkasta vain sen verran, että lentomatka rasitti mm. niska-hartiaseutua. Heräteostoksena välilaskun aikana Münchenin lentoasemalta 10 min. hieronta jumissa olevien paikkojen löysäämiseksi. Suosittelen. Kyproksella keskiviikkona 4.10. Uusi työ ja oleminen uudessa maassa alkamassa. Ensimmäisiä havaintoja Limassolissa: Kissat, varmasti jää Vilkkilä kakkoseksi. Valokatkaisimet ja muut katkaisimet, jotka toimivat totutusta poikkeavalla logiikalla tai joiden merkitystä ei ymmärrä ennen kuin kokeilee, jos sittenkään. Pistorasiat erilaisia kuin kotona. Vasemmanpuoleinen liikenne. Lämpimän kanssa pärjää, kun on tarpeeksi vaatetta päällä. On mistä vähentää. Pääseeköhän täällä saunaan ollenkaan? Varmuuden vuoksi tilasin Suomesta telttasaunan piirustukset.

Alku tutustellessa ja suunnitellessa. Apua saatu sekä entuudestaan paikat tuntevilta suomalaisilta että paikallisilta. Perjantaina tutustumis- ja inventointikäynti St Catherinessa, tapasimme erittäin sydämellisen Father Andrew'n. Juuri missään ei näy katujen nimiä, mutta kun satuimme tietämään, että kapea kuja kirkon vierellä on nimeltään Jerusalem, lauloimme kujaa kävellessämme - Pentti ja Tuula - Kultaista Jerusalemia heprean kielellä. Siitä hyvästä katua siistivä nainen jututti meitä. Aina kannattaa laulaa, kun vähänkin laulattaa. Lauantaina ensimmäinen kirkollinen toimitus.

Sunnuntaina 8.10. Kristityn vapaus aiheena. Ensimmäinen messu St Catherine'ssa. Jumalanpalveluksen alussa oli lyhytkestoinen, mutta melko runsas sadekuuro. Aamoksen kirjasta päivän Vanhan testamentin teksti, josta saarna. "Mutta oikeus virratkoon kuin vesi ja vanhurskaus niin kuin ehtymätön puro." (Aam. 5:24) Mikä estää veden vapaata virtaamista, sitä pohdin saarnassa. Pohjoisen Suomen asukkaina tiedämme, jäätynyt vesi ei virtaa. Jäätynyt sydän on saatava sulamaan armolla ja rakkaudella. Padot ja muut esteet estävät veden virtaamista siitä mistä se ilman patoja virtaisi. Vesi saattaa etsiä uuden uoman. Kokonaan sen virtaamista ei voi estää. Jospa voisimme tarjota elämän vedelle kauttakulkupaikan. Vesi virtaa meihin päälähteestä, Kristuksesta ja meidän kauttamme toisillekin. Sitä emme tiedä, miksi joskus uskonelämässä tuntuu olevan kuivia kausia, kuten taivas kuivana aikan pidättää sadetta.

Viikko 41

Estellassa saatiin sovituksi lauluiltojen alkamisesta. Tiistaina kävimme pelaamassa mölkkyä. Uskaltauduimme liikenteeseen vuokra-autolla. Sen ansiosta pääsimme tutustumaan mm. Kurionin arkeologisiin löytöihin ja merenrannan laulaviin kiviin sekä Agios Georgios Alamanos -luostarin kirkkoon.

Torstai-iltana pidettiin kauden ensimmäinen lauluilta Estellassa. Aluksi mm. meriaiheisia lauluja. Illan lopuksi hengellisiä lauluja ja lyhyt iltahartaus Ps. 91:11-12 johdannolla: "Hän antaa enkeleilleen käskyn varjella sinua, missä ikinä kuljet, ja he kantavat sinua käsillään, ettet loukkaa jalkaasi kiveen.". Jumalan vastustaja käytti tätä psalminkohtaa saadakseen Jeesuksen hyppäämään temppelimuurin harjalta. Jeesus vastasi, että Jumalaa ei pidä kiusata.

Kävimme Tuulan opastuksella patikoimassa Germasogeian suunnalla. Melko jyrkille rinteille vei polku. Foinikariassa ja Germasogeiassa etsimme lounaspaikkaa, mutta suljettuja olivat. Ruokapaikka löytyi sitten ihan kotinurkilta.

Limassolin satamaan ja Vanhaankaupunkiin tutustuimme myös. Siellä kävellessämme kohtasimme myös lomailevia suomalaisia.

Sunnuntaia 15.10. messu St Catherinessa. Nyt jo tiesin, mitä messussa tarvitaan, ja mistä tavarat löytää. Lisää talviasukkaita saapunut. Suomenkielisen messun jälkeen tulevat filippiiniläiset olivat jälleen aurinkoisia ja ystävällisiä.

Rakkauden kaksoiskäsky aiheena, evankeliumi Markuksen mukaan luvusta 12 jakeet 28-34. "Kuule, Israel: Herra, meidän Jumalamme, on ainoa Herra. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi." Tämä oli varmasti koko Israelin kansalle, myös päivän evankeliumin lainopettajalle selvästi ykköskäsky. Jotenkin yllättäen kuitenkin pääosaan käytännössä nousee rakkauden kaksoiskäskyn toinen osa "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Jeesus nosti tämän "Kuule, Israel" -tunnustuksen ja siihen liittyvän Jumalan rakastamisen käskyn rinnalle yhtä tärkeäksi. Jumalaa palvellaan pääasiassa lähimmäistä palvelemalla. Apostoli Paavali opettaa, että tähän käskyyn voidaan koota kaikki käskyt. Apostoli Jaakob nimittää lähimmäisen rakastamisen käskyä lain kuningaskäskyksi.

Päivän evankeliumissa mieltäni kuitenkin kaikkein eniten kiehtoo Jeesuksen lopputoteamus lainopettajalle: "Sinä et ole kaukana Jumalan valtakunnasta." Et kaukana - lähelläkö siis, kuinka lähellä? Riittääkö se, että on lähellä Jumalan valtakuntaa? Jeesuksessa ja hänen omissaan Jumalan valtakunta lähestyi ja lähestyy. Ajattelen, että lainopettaja oli vilpitön etsijä. Sen vuoksi Jeesus antoi hänelle erilaisen vastauksen kuin evankeliumiperikoopin edellä saddukeuksille (Mark. 12:18-27). Kyseessä oli siis kutsu tulla sisälle Jumalan valtakuntaan. Samoin Jeesus kutsuu tänäänkin.

Viikko 42

Kohtaamisia suomalaisten talviasukkaiden kodeissa  syntymäpäivien merkeissä ja muuten. Keskustelimme, miten saisi tietoa toiminnasta viedyksi myös viikkoturisteille. Ehkäpä pitää lähteä toivioretkelle hotelleihin. Sain puhelimen korjautetuksi. Latausliitin oli rikkoutunut, ei ottanut virtaa vastaan laturin kautta. Onneksi on varapuhelin mukana. Nopea ja edullinen palvelu. Jos jotakuta kiinnostaa, missä, voin kertoa yksityisesti. Tässä ei varmaan sovi mainostaa.

Toinen pieni, mutta mieltä ilahduttanut asia liittyi myös palveluun. Pejrantai-iltana tankkasin vuokra-auton. Huoltamo oli jo suljettu, mutta setelitankkaus onnistui. Laitoin sikäli liikaa rahaa, että tankki oli täynnä ennen kuin automaattiin laittamani rahasumma oli käytetty. Luulin menettäneeni muutaman euron, mutta sitten huomasin kuitissa mainitun summan kohdalla sanan "refund", siis takaisinmaksu. Maananataina sainkin rahat kouraan huoltamolta. Näin tämä toimii.

Kävimme päivän retkellä Pafoksessa mm. Agia Kyriake -kirkossa, jonne koetetaan saada Kauneimmat Joululaulut joulukuulle. Pafos on toinen Kyproksella sijaitsevista paikoista Salamiin ohella, joka mainitaan Apostolien Teoissa. Paavali ja Barnabas kävivät Pafoksessa ensimmäisellä lähetysmatkalla. Barnabas, Kyproksen nimikkoapostoli tuli vielä toistamiseen Kyprokselle Johannes Markuksen kanssa. Käskynhaltija Sergius Paulus kääntyi kristityksi juuri Pafoksessa, ja lienee hänen vaikutustaan paljolti kristinuskon leviäminen täällä.